Физика почетна

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ЛОШИХ ЂАКА


Изгубљено бреме уопште не постоји.Ево пар добрих примера-А.Ајнштајн,Т.Едисон,П.Пикасо,Леонардо да Винчи,Наполеон,Карло Велики,Черчил,Волт Дизни,А.Кристи,А.Дима,С.Дали,Ђ.Верди,Линколн,Ленон,Ч.Чаплин,. Њих су школи сматрали неталентованим,неспособним,осуђеним на неуцпех-укратко лошим ђацима.Родитељи,наставници-сви су због њих били очајни,све је избезумљивао њихов бунтовнички дух.Дремали су крај пећи или радијатора пре него што су отворили права врата.О њима се сада учи у школи.
 
 
 
Томас Алва Едисон (1847-1931), Американац, пријавио је најмање хиљаду патената и проналазака. Његови проналасци су и фонограф, кинетоскоп, који је претеча камере, и електрична сијалица.
И би светлост-електрична сијалица!
Као и већина проналазака, електрична сијалица није настала после само једног експеримента. Претходила су јој многа открића. Када је изумео сијалицу са влакном, Едисон је већ знао да се метална жица кроз коју протиче струја греје док не почне да светли. На основу тог сазнања, године 1878. дошао је на идеју да жицу од платине затвори у вакум (у стаклену куглу) и да је савије у облику слова U. Преостајало је само да се жица од платине споји са жицама које проводе електричну струју. Свет осветљен петролејским или гасним лампама и свећама дочекао је електричну сијалицу са запрепешћењем.
Проналазак фонографа 1877... са обе стране Атлантика
Отац претка CD читача и iPod-а за Французе је њихов сународник Шарл Кро, који је описао принцип фонографа пре Едисона. За Американце је то Едисон који је тај уређеј усавршио. Едисонов фонограф ради овако: једна игла прелези преко знакова који су урезени у цилиндричну калајну плочу, а акустични левак појачава звук произведен читањем игле. У то време једен снимак , плоча, трајао је највише један минут.
 
Алберт Ајнштајн (1879-1955), физичар који је најпре био немачки, потом швајцарски и коначно амерички држављанин, сматра се научним генијем XX века. Његове теорије, које су му донеле Нобелову награду 1921. године, унеле су револуцију у физику и наше поимање света.
Американци су направили атомску бомбу на основу формуле E=mc².
Ипак, ни они нису имали поверења у необузданог јеврејског пацифисту Ајнштајна, који је побегао од Хитлеровог режима 1933. године. Прва атомска бомба бачена је на јапански град Хирошиму 6. августа 1945. године, а друга 9. августа на Нагасаки. Због тога је Други светски рат брже завршен, али је и започето ново даба нуклеарног терора на Земљи. Ајнштајн се пак залагао за мир. Пред крај живота је изјавио да би, када би требало кренути из почетка, постао водоинсталатер.
E=mc²: ова формула означава однос између масе и енергије.
Е=максимална енергија која се може извући из тела масе m (која је измерена, на пример, у грамима) тако што се оно уништи; c=брзина светлости, односно 300.000 километара у секунди; c² означава брзину светлости на квадрат, односно
300.000km/s ∙ 300.000km/s. Лако је, зар не?
 
Припремио:Владан Јовановић.проф.физике